top of page

Neurotransmitters bepalen hoe je je voelt!Neurotransmitters laten je brein werken!

Neurotransmitters zijn, net als je gewone hormonen, boodschappersstofjes die zorgen voor de chemische overdracht van signalen. In dit geval dan in je hersenen.


De belangrijkste vier zijn Dopamine, Serotonine, GABA en Acetylcholine. Vooral deze neurotransmitters hebben een grote invloed op hoe je je voelt. Het draait daarbij om de hoeveelheid én de onderlinge balans, zoals bij andere hormonen.


Je neurotransmitters zorgen dat je kan nadenken en bewegen en dat je lekker kunt slapen. Ook zorgen ze voor evenwicht tussen je draag- en veerkracht, je prestatie- en herstelvermogen en je leer- en concentratie vermogen.


Bewerkte voeding zorgt voor disbalans

Je bijnieren, darmen, andere hormonen en enzymen beïnvloeden de aanmaak van je neurotransmitters. Een disbalans ontstaat maar al te vaak door bewerkte voeding waarin eigenlijk altijd een verslavende combinatie van zout, vet en suiker is toegevoegd. Deze combinatie geeft een ‘lekker’ gevoel, een soort


beloning of dopaminestootje, waardoor je er steeds meer van wilt! Je kunt zo verslaafd raken aan bewerkte voeding zoals chocola, chips, hamburgers of pizza. Deze ‘verkeerde’ voeding (exorfinen) zorgt dat je darmen en spijsvertering uit balans raken en daarmee ook je neurotransmitters. Dit kan klachten geven als migraine, vermoeidheid, depressie, uitstelgedrag, prikkelgevoeligheid, verslaving en zelfs ziektes als Parkinson en Alzheimer.


Zorg daarom voor je darmen!

De vetzuren die je aanmaakt in je dikke darm zijn een belangrijke bouwstof voor je neurotransmitters. Een goede balans en spijsvertering zijn daarom erg belangrijk. We spreken ook wel o


ver de zogenoemde darm-brein-as. Ook de impact van stress kan groot zijn op je neurotransmitters. Bij stress maak je namelijk, naast adrenaline, ook cortisol aan in je bijnierschors. Cortisol is ook een bouwstof voor je neurotransmitters. Heb je dus vaak stress, ofwel is er sprake van een verlengde stressreactie, dan raakt deze aanmaak verstoord. Dit leidt vaak tot gejaagdheid en een gespannen gevoel.


Hoe kan je zorgen voor balans?

Goede voeding voor je neurotransmitters zijn omega 3 vetten (uit vette vis), eieren, gevogelte, pitten en noten, havervlokken, banaan, cacao, kool, peulvruchten en volle graanproducten. Zorg verder voor voldoende rustmomenten, ME-time en beweging.


Vitaminen en mineralen zijn nodig voor de aanmaak en werking van je neurotransmitters. Vraag hierover advies wanneer nodig!

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page