Ons immuunsysteem is een prachtige verdedigingslinie die reageert op alles wat ons lichaam als gevaar herkent. Denk aan virussen, bacteriën, een wond of giftige stoffen. Tegenwoordig heeft dit oeroude systeem te maken met nieuwe, subtiele gevaren waarvoor het van nature niet is getraind. Bij deze nieuwe, moderne gevaren geeft onze afweer daarom helaas vaak een halfslachtige reactie en ontstaat er een soort smeulend vuurtje dat lang aanhoudt. Dit noemen we ook wel laaggradige ontstekingen.
Naast ziekteverwekkers of een wond, zijn er nu ‘moderne’ vormen van stress. Denk aan financiële zorgen, chemische stoffen, fabrieksvoeding vol bewerkte ingrediënten, zoals suiker, fructose, wit meel en transvetten. Ook chronische stress, pesticiden en zelfs sommige cosmetica triggeren onze natuurlijke afweer. Op bekende gevaren reageert onze getrainde afweer razendsnel! Bijvoorbeeld met koorts bij een infectie. Op al deze nieuwe invloeden reageert je immuunsysteem ook naar beste kunnen, maar helaas begrijpt het (nog) niet goed hoe deze het beste te bestrijden. Bij de nieuwe, moderne gevaren ontstaan daarom vaak chronische, laaggradige ontstekingen.
Chronische Ontstekingen vreten energie!
Dit soort laaggradige ontstekingen lijken misschien onschuldig, maar ze vreten energie en voedingsstoffen. En dat leidt op de langere termijn tot cel schade. Bovendien stapelen deze sluimerende ontstekingen zich op in het lichaam, waardoor je je uitgeput kunt voelen en problemen krijgt als vermoeidheid, spierpijn, spijsverteringsklachten en zelfs stemmingswisselingen.
Een langdurig actief immuunsysteem trekt dus veel energie weg van andere processen, zoals je stofwisseling. Hierdoor heeft het lichaam minder energie om vet te verbranden, en kiest het vaak voor een snellere suikerverbranding, met allerlei bijwerkingen. Dit maakt het weer moeilijk om af te vallen en verlaagt je energieniveau flink.
Wat ondermijnt je gezondheid dan?
Een tekort aan essentiële voedingsstoffen
Mineralen zoals zink en vitamines, zoals vitamine D, zijn cruciaal voor een goed functionerend immuunsysteem. Een gebrek aan zink vertraagt bijvoorbeeld de immuunreacties, wat infecties vrij spel geeft. Vitamine D reguleert de immuunreactie en een tekort kan leiden tot overreactie op bepaalde ziekteverwekkers. En dit vertraagt juist weer het herstel.
Chronische ontstekingen door ‘onbekende’ prikkels
Ingrediënten zoals witmeel en transvetten stimuleren laaggradige ontstekingen die veel energie vragen van het lichaam. Hierdoor krijgen wonden of blessures minder aandacht en genezen ze trager.
Stress en cortisol
Veel stress betekent een hogere cortisolproductie, wat weer de werking van je immuunsysteem onderdrukt. Zodra je tot rust komt, daalt het cortisolniveau weer, wat een sluimerende ontsteking de kans geeft zich plots te uiten. Hierdoor beginnen we een weekend of een vakantie vaak met een verkoudheid. Klinkt bekend hé!
Pijnstillers in plaats van natuurlijke genezing
Het onderdrukken van pijn na een blessure staat de natuurlijke genezing in de weg, omdat pijn juist voorkomt dat je de blessure verergert. Een zwelling heeft een functie: het bevordert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Ook het gebruik van ijs kan het herstelproces dus vertragen.
Wat versterkt je immuunsysteem dan?
Je immuunsysteem trainen met voeding
Bepaalde voedingsmiddelen helpen je immuunsysteem juist om sneller en efficiënter te reageren bij contact met ziekteverwekkers. Bètaglucanen uit paddenstoelen zijn hier een goed voorbeeld van. Ook omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA uit vette vis, helpen om ontstekingen in het lichaam te stoppen.
Bewuste keuzes
Je ondersteunt je immuunsysteem door bewust te kiezen voor voeding rijk aan vitamines, mineralen en gezonde vetten zoals omega-3. Vermijd zoveel mogelijk (sterk) bewerkte voeding en ben je bewust van de impact van stress op je gezondheid.
Met deze aanpassingen ondersteun je je immuunsysteem om beter om te gaan met de dagelijkse uitdagingen!
Comentários