top of page

Is jouw lijf verzuurd?

Bijgewerkt op: 16 feb. 2023

Weet jij dat een verzurend voedingspatroon je gezondheid negatief beïnvloedt? Voor de duidelijkheid: verzurend eten heeft niets te maken met een zure smaak, want juist een citroen heeft bijvoorbeeld een ontzurende werking. Het werkt als volgt. Bij je voedselvertering blijven reststoffen over die zuur of basisch zijn. Basisch is het tegenovergestelde van zuur en noemen we ook wel alkalisch. Of een voedingsmiddel een zure of basische rest achterlaat, staat los van de smaak. Ons huidige voedingspatroon staat ver af van de oervoeding waaraan we eigenlijk nog dagelijks behoefte hebben. Denk aan fruit, groenten, wortels, pitten en zaden. Ook eiwitten en vetten zijn belangrijk, maar in mindere mate dan we tegenwoordig binnenkrijgen. Tel daarbij op dat veel voeding is bewerkt. En die voedingsmiddelen zijn zonder uitzondering verzurend!


Verzuring is ongezond

Wanneer we teveel zure voeding eten, kan je lichaam de zure reststoffen niet meer afvoeren. Je lever, nieren en longen raken dan overbelast. Als 'oplossing' slaat je lijf de zuren op in je bindweefsel en vet. Wanneer deze ook zijn verzadigd, komt je spierweefsel aan de beurt en kan ook je darmslijmvlies uit balans raken. Je lijf zal ook op andere manieren proberen de zure afvalstoffen kwijt te raken. Bijvoorbeeld via zweten, je longen (ruikende adem) of via je neusslijmvliezen (chronisch verkouden). Uiteindelijk kun je vervelende klachten krijgen zoals allergieën, huidproblemen, haaruitval, gewrichtsproblemen, spierkrampen en botontkalking.


Wat is dan verzurende en ontzurende voeding?

Verzuren wil je dus voorkomen. Maar soms is ook (licht) verzurende voeding belangrijk voor je gezondheid. Je kunt verzurende voeding dus niet uitbannen omdat je dan voedingsstoffen gaat missen. Denk bijvoorbeeld aan vis of aan noten. Ze zijn belangrijk en bevatten essentiële voedingstoffen.


Ontzurende (basische) voedingsmiddelen zijn radijsjes, broccoli, alfalfa, aardappelen, courgettes, bloemkool, spruitjes, watermeloen, knoflook, rozijnen, grapefruit, tomatenpuree, avocado, andijvie, komkommer, gember en munt. Je kunt ook ontzuren door greens toe te voegen aan je smoothy of door het drinken van ontzuringsthee.

Verzurende voedingsmiddelen zijn varkens- en rundvlees, kaas, peulvruchten, ananas, tarwe (meel), pinda’s, pompoenpitten, alcoholhoudende drank, mais, soja, roggebrood, taugé, vis, appels, eieren, kiwi’s of vis.

Ook stress en een gebrek aan slaap werken verzurend. Roken is de zwaarste verzuurder.


Hoe weet ik of ik ben verzuurd?

Je kunt PH-strips kopen die je in de ochtend even in je urinestraal houdt. Doe dit 5 dagen achter elkaar en bereken je gemiddelde. Je kunt de uitslag als volgt interpreteren:

Tussen 7,5 - 8: prima. Je bent licht basisch.

Tussen 7 - 7,5: prima, de zuur-base balans is neutraal.

Tussen 6,5 - 7: heel licht verzuurd, maar maak je geen zorgen.

Tussen 6 - 6,5: matig verzuurd, los dit op door meer te drinken

Tussen 4 – 6: je bent teveel verzuurd. Lees hieronder hoe je hierin kunt verbeteren of vraag advies bij klachten.


Tips voor een betere zuur-base balans

• Eet verzurende producten met mate en combineer ze altijd met iets basisch

• Drink voldoende water en eet bij elke maaltijd groenten

• Greens, chlorella, tarwegras of ontzuringsthee zijn een goede ondersteuning

• Gebruik appelazijn om te ontzuren (2 keer per dag een eetlepel in wat water)

• Stimuleer je darmwerking met een goede probiotica


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page