top of page

Elektrolyten, voor goede gezondheid op celniveauHealthy Aging betekent natuurlijk dat je goed voor jezelf zorgt! En in je dagelijkse routines hoort dan de inname van voldoende elektrolyten. Wat zijn dat dan? Elektrolyten zijn belangrijke mineralen met een elektrische lading zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. De elektrische lading ontstaat wanneer ze zijn opgelost in je lichaams-vloeistoffen. Hier zorgen ze voor het soepel functioneren van onze cellen, zenuwen en spieren. Ook zorgt een goede elektrolyten-status voor het in balans houden van onze lichaamsvloeistoffen en het reguleren van onze bloeddruk. Dus echt niet over het hoofd te zien qua belangrijkheid voor je vitaliteit!


Hieronder lees je hoe elektrolyten je helpen bij Healthy Aging:


Hydratatie

Naarmate we ouder worden, vermindert ons vermogen om dorst te ervaren. Deze ‘vergeetachtigheid’ leidt tot een verminderde inname van vocht. Voldoende elektrolyten zorgen er dan voor dat de opname van water in alle cellen van je lijf op peil blijft. Zo blijf je goed gehydrateerd en je vitale functies op peil.


Spierkracht

Met het ouder worden, neemt je spierkracht af, terwijl dat juist een sleutel is voor Healthy Aging. Kalium en calcium spelen een cruciale rol bij spiercontractie en het voorkomen van spierzwakte. Dat betekent dus dat je met voldoende elektrolyten minder kans hebt op spierverlies!


Sterke botten

Elektrolyten zijn niet alleen belangrijk voor je spierfunctie, maar ook voor sterke botten. Met het stijgen van je leeftijd neemt ook je botdichtheid af. Je wilt natuurlijk onnodige breuken of osteoporose vermijden. Met name de inbouw van calcium draagt bij aan gezonde botten.


Je hart in topconditie

Je hart is de motor van je lijf! Elektrolyten zoals natrium en kalium zorgen dat het soepel blijft kloppen. Ze reguleren je hartslag en bloeddruk, wat de sleutel is tot een gezond cardiovasculair systeem. Een gezond hart is dé basis voor gezond ouder worden.


Het belang van elektrolyten voor Healthy Aging is dus niet te onderschatten!

Op mijn instagram vind je meer TIPS om je elektrolyten balans op peil te houden!

  • Eet voeding, rijk aan elektrolyten. Zoals bananen en avocado's voor kalium, zuivelproducten en groene bladgroenten voor calcium en noten en volle granen voor magnesium. Of een verkoelende watermeloen. Een geweldige bron van hydratatie en elektrolyten in één!

  • Drink voldoende water gedurende de dag. Een goede richtlijn is minstens 8 glazen water per dag. Je kunt het water een boost geven met een snufje zeezout voor extra elektrolyten.

  • Blijf actief. Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor je spieren en botten, maar het helpt ook je elektrolyten in balans te houden.

Meer weten of wil je ondersteuning bij je gezondheid? Stuur dan een contactformulier in en stel je vraag!

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page