top of page

Detox? Zorg voor je lever en darmen!

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2023

Je lever is hét belangrijkste ontgiftingsorgaan in je lijf. Een goede werking is dus geen luxe en zelfs van levensbelang omdat er heel wat gifstoffen zijn in onze omgeving én dus ook in ons lijf. Denk maar aan milieuvervuiling door rook, uitlaatgassen of pesticiden, maar ook aan wat je op je huid smeert en aan voeding met allerlei toevoegingen en e-nummers. Je lever zorgt, naast het opruimen van gifstoffen, ook voor het omzetten en opslaan van koolhydraten, vetten en eiwitten. En je lever maakt gal zodat de vetten in je darmen kunnen 'emulgeren' en worden verwerkt. Je lever is dus behoorlijk actief, ook al voordat je eten aankomt in je darmen.Darmen niet in balans?

Wanneer je darmen niet in balans zijn kunnen gifstoffen zich ophopen. Dat kun je bijvoorbeeld herkennen aan een opgeblazen gevoel, een borrelende buik of winderigheid. Ook dan komt je lever weer te hulp. Via een ‘poortader’, gaat er dan bloed voor verdere ontgifting naar je lever. Darmen die niet goed in balans zijn betekenen dus een extra belasting voor je lever. Niet fijn voor je lijf, omdat het afvoeren van foute stofjes langer duurt en deze dus ook langer blijven vervelen.


Je cellen en weefsels hebben hier last van. En dit kan tot veel ongemak leiden. Hoofdpijn is het meest herkenbaar. ‘Dan neem je toch een paracetamolletje’ is eerlijk gezegd niet de slimste oplossing. Zeker niet wanneer je dit vaker doet. Want je lever moet ook weer de medicijnresten afbreken. Je kunt daarom beter preventief voor jezelf zorgen en gifstoffen beperken en je lijf helpen ze kwijt te raken.
Hoe kan ik detoxen? Bekijk onderstaande TIPS en doe je lijf een plezier!

  • Drink een week lang elke dag ruim 2 liter water of kruidenthee. Alleen met voldoende vocht verlies je afvalstoffen op celniveau

  • Eet iedere dag groene groenten en broccoli-kiemen en (rijk aan chlorofyl wat reinigt) en eet aardappelen (ontzurend en vol kalium)

  • Strooi veel verse kruiden over je maaltijden zoal oregano, rozemarijn en salie

  • Beweeg een uurtje per dag buiten en adem diep frisse lucht in. Via je longen kun je ontzuren.

  • Ga een keer naar de sauna en zweet afvalstoffen uit via je huid.

  • Laat je adviseren door een therapeut over je lifestyle en eventueel goede supplementen om je lever- en darmwerking te verbeteren
135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page