Vaak denken mensen dat vetten ongezond zijn, dat ze je dik maken of dat het slecht is voor je bloedvaten. Maar dat klopt niet! Het is juist ongezond vet te vermijden. Vet is namelijk je belangrijkste leverancier voor energie! Daarbij geven ze smaak aan je maaltijd en zorgen voor een verzadigd gevoel. In deze blog focus ik me vooral op de onverzadigde-, verzadigde vetten en transvetten.
Vooral onverzadigde vetten zijn gezond!
Onverzadigde zijn te verdelen in drie groepen: de Omega 3, Omega 6 en Omega 9-vetzuren. De positieve effecten van onverzadigde vetten komen vooral tot uiting wanneer de balans tussen Omega 3 en Omega 6 in je voeding ongeveer 1 op 5 is.
Helaas krijgen de meeste mensen tot 20 keer méér Omega 6 dan Omega 3 binnen. Dat komt vooral door het gebruik van plantaardige oliën uit mais, zonnebloempitten, koolzaad en sojabonen. Die bevatten veel linolzuur en dat werkt ontstekingen in de hand. Dat kan leiden tot huid- en allergieklachten, een verstoorde cholesterolbalans of hormoonklachten. Voor onze gezondheid is het daarom beter om méér Omega 3 en Omega 9-vetzuren te gebruiken en minder Omega 6-vetzuren.
Omega 3-vetzuren werken juist ontstekingsremmend en zijn goed voor je spijsvertering, je
hormonen, bij acné, eczeem of een droge huid en galstenen. Je vindt Omega 3 vetten vooral in vette vis, chiazaden, lijnzaad en noten.
Verzadigd vetten wel belangrijk!
Je hebt verzadigde vetten bijvoorbeeld nodig (tot een bepaalde hoeveelheid) voor je hart en hersenen. Je kunt verzadigde vetten het beste gebruiken om in te bakken of braden omdat deze vetten stabiel lijven bij hoge temperaturen. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor de meeste onverzadigde vetten als plantaardige oliën. Maar het verzadigd kokosvet is weer wél geschikt voor bakken en braden. Ook bijvoorbeeld het dierlijk verzadigd ossenwit blijft stabiel bij bakken en braden. Ook vlees en melkproducten bevatten verzadigd vet.
Transvetten zijn erg ongezond!
Dit zijn onverzadigde vetten die door chemische processen in de fabriek van structuur veranderd zijn. Ze worden gebruikt in margarines, frituur- en bakvetten, koekjes, gebak en chips. Transvetten ontstaan ook als je zelf onverzadigde vetten (zoals olijfolie) te hoog verhit. Transvetten blokkeren de werking van onverzadigde vetten, waardoor je een tekort krijgt aan essentiële vetzuren. Ze verhogen de slechte cholesterol (geoxideerd LDL) en verlagen de goede cholesterol (HDL). Daarbij verstoren ze je hormoonhuishouding. Laten staan dus!
Wil jij je vetzuurbalans verbeteren? Zorg dan dat je meer omega 3 vetten binnenkrijgt via je voeding of via een goed supplement. Gebruik minder omega 6 vetten door bijvoorbeeld je zonnebloemolie te vervangen voor kokosvet bij bakken en braden. Meer tips? Stel je vraag dan hier .
Kommentare